Afrykański kurczak


Ilość kalorii: 
268
Białko: 
16.2 g
Tłuszcz: 
12.2 g
Węglowodany: 
26 g
Składniki:
Bazylia świeża
Cebula - 30g
Cieciorka - 15g
Cytryna
Kolendra
Koncentrat pomidorowy 30% - 20g
Kurkuma
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek - 10ml
Pieprz czarny
Pierś kurczaka bez skóry - 50g
Ryż brązowy - 15g
Sól
Sposób przygotowania:
Afrykański kurczak. Ugotować ryż do miękkości. Mięso z piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Udusić w rondlu do miękkości, podlewając wodą. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do kuczaka. Poddusić. Dodać cieciorkę (ciecierzycę - wcześniej ugotowaną lub z puszki), koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do gotowej potrawy dodać oliwę. Podać z ryżem, udekorować bazylią i obficie posypać natką pietruszki.
Nazwa Ilość Kalorie Białko Tłuszcz Węglowodany
Bazylia świeża
Cebula 30 gramów (30g) 9 0.4g 0.1g 0.1g
Cieciorka 15 gramów (15g) 54.6 2.9g 0.9g 0.6g
Cytryna 0.1g
Kolendra 0.5g
Koncentrat pomidorowy 30% 20 gramów (20g) 18.4 1.1g 0.3g 0.2g
Kurkuma 0.7g
Natka pietruszki 0.1g
Oliwa z oliwek 1 łyżka (10g) 88.2 10g
Pieprz czarny 0.7g
Pierś kurczaka bez skóry 50 gramów (50g) 49.5 10.8g 0.7g
Ryż brązowy 15 gramów (15g) 48.3 1.1g 0.3g 0.8g
Sól
Suma: 268 kcal 16.2 g 12.2 g 26 g