Olej rzepakowy do smażenia

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Nie należy z niego rezygnować, ale rozsądnie dawkować podczas gotowania.

Olej rzepakowy jest olejem, z jakim zdecydowanie spotykamy się najczęściej w naszej kuchni. Zastosowanie oleju jest bogate – smażymy na nim, jemy go z sałatkami, czasami dodajemy do pieczonych potraw. Czasami pojawiają się pytania: „Czy smażyć na oleju rzepakowym, czy na oliwie?” Bo w końcu oba oleje są zdrowe!

Olej rzepakowy ma tę zaletę, że nie wydziela toksyn podczas ogrzewania w wysokich temperaturach, jak, niestety, dzieje się w przypadku wielu potencjalnie zdrowych olei. Dodatkowo zawiera duże ilości kwasów omega 3 i 6, dzięki czemu na równi z oliwą chroni nasze serca i układ krwionośny prze chorobami i zniszczeniem przez wolne rodniki. Czasami pojawia się nawet hasło „rzepak – oliwa północy”, dlatego korzystajmy z jego zalet i stosujmy go na równi z oliwą. W porównaniu z oliwą olej rzepakowy jest bezwonny i bezsmakowy, co może pasować wielu osobom. Oliwę wybieramy właśnie dla jej specyficznego smaku. Zarówno oliwa, jak i olej rzepakowy występują w formie „tłoczonej na zimno”, co zapewnia maksymalną ilość omega 3, które są niszczone pod wpływem wysokiej temperatury. 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >