Witamina C jak…odporność, długowieczność i zdrowie!

Znana nam wszystkim witamina C, po którą sięgamy chętnie i szczególnie często jesienią, zimą i wiosną, w okresie powszechniejszych zachorowań na przeziębienia i inne infekcje wirusowe i bakteryjne.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, E300 (łac. acidum ascorbicum) jest to organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych o sumarycznym wzorze chemicznym C6H8O6. Jest to biały lub prawie biały, krystaliczny proszek lub bezbarwne kryształy, ciemniejące na świetle i powietrzu, rozpuszczalny w wodzie o kwaśnym smaku.

Kwas L-askorbinowy bywa niepoprawnie nazywany „lewoskrętną witaminą C” ze względu na mylenie konfiguracji względnej z aktywnością optyczną. W rzeczywistości kwas L-askorbinowy skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawą stronę.

Jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Dla niektórych zwierząt, w tym ludzi, jest witaminą, czyli musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym, jako dodatek do żywności, oznaczanym na etykiecie, jako E300.

Co ciekawe większość ssaków potrafi wytwarzać endogenną witaminę C, oprócz tych, które wskutek mutacji genetycznych straciły tę zdolność. Okazuje się, że im większe zwierzę, tym większe dawki kwasu askorbinowego jest w stanie wytwarzać jego organizm. Przykładowo kot jest w stanie wytwarzać do 1 g witaminy C dziennie, pies do 5 g, a koza nawet do 20 g dziennie!U niektórych zwierząt, między innymi naczelnych (małpiatki, małpy właściwe, w tym człowiek), a także odległych gatunkowo świnek morskich i ryb takich jak np. pstrąg tęczowy i karp, kwas askorbinowy musi być dostarczany w pożywieniu, gdyż ich organizmy go nie wytwarzają. U naczelnych jest to efektem mutacji w genowej, które nastąpiło około 60–75 mln lat temu, wkrótce po rozdzieleniu się małp właściwych i małpiatek. Natomiast u pewnej grupy ryb niezdolność do wytwarzania witaminy C pojawiła się ok. 200 mln lat temu.

To ogromne ilości, w porównaniu z zadziwiająco niskim, ustalonym przez lekarzy, dziennym zapotrzebowaniem witaminy C dla człowieka. W Polsce dzienna dawka witaminy C zalecana dla osób dorosłych to zaledwie 90-200 miligramów. Anglia już od jakiegoś czasu nie stosuje się od zaleceń WHO i poleca dorosłym spożywanie od 400 do 1000 mg witaminy C dziennie. W tej chwili spotyka się już lekarzy, którzy przy różnych schorzeniach z powodzeniem stosują u ludzi większe i znacznie większe dawki wit C podając je doustnie bądź dożylnie.

Wit C jest niezbędna dla naszego zdrowego funkcjonowania i nie powinniśmy lekceważyć objawów jej niedoborów.

  • Witamina C bierze udział w syntetyzowaniu kolagenu (białka obecnego w skórze, mięśniach, kościach, stawach i naczyniach krwionośnych), który jest bardzo ważny dla funkcjonowania np. naczyń krwionośnych, wzmacnia je. W takiej sytuacji, przy niedoborze tej witaminy, jesteśmy narażeni na występowanie tętniaków. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z groźnych dla życia skutków w przypadku jego pęknięcia niezależnie czy od tego czy będzie zlokalizowany np. w mózgu czy w jamie brzusznej. Są to sytuacje skrajnie niebezpieczne.
  • Kolejny problem to szkorbut. Jest ciężką chorobą, która rozwija się wskutek niedoboru kwasu askorbinowego w organizmie. Niektóre z objawów szkorbutu to: ogólne osłabienie, niedokrwistość typu hemolitycznego, samoistne krwawienia wywołane niedoborem kolagenu w ścianach naczyń krwionośnych, bóle stawów, mięśni i kości wynikające z krwawień, patologiczne złamania kości, zapalny przerost dziąseł, chwianie się i wypadanie zębów, słabe gojenie ran, stany depresyjne.
  • W świetle najnowszych badań wysnuto zaskakujące stwierdzenie, że miażdżyca tętnic jest wczesną postacią szkorbutu, a jej przyczyną jest deficyt kwasu askorbinowego w organizmie, a więc zawały serca i udary są bardzo często bezpośrednim skutkiem niedoboru witaminy C w organizmie.
  • Badania naukowe wielokrotnie dowiodły, że witamina C odgrywa kluczową rolę w walce z chorobami nowotworowymi i w wielu tego typu przypadkach jej stosowanie może okazać się zaskakująco skuteczne. Kwas askorbinowy to także silny antyoksydant. Związek ten niszczy wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu, chroniąc go przed rozwojem nowotworów. Są lecznice, które w przypadku chorób nowotworowych podają znaczne dawki wit C we wlewach dożylnych, jako leczenie uzupełniające.
  • Wspomagające leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych. Tu również spotyka się doniesienia naukowe o skuteczności wit C podawanej dożylnie w znacznych dawkach, w przypadkach sepsy.
    • Witamina C wywiera też korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Rozszerza naczynia krwionośne, przyczyniając się do spadku ciśnienia tętniczego, oraz reguluje poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.
    • Sprzyja łagodzeniu reakcji alergicznych, takich jak katar sienny, zwiększa wchłanianie żelaza, wykazuje pozytywne działanie w profilaktyce i leczeniu zaćmy oraz podnosi wydolność fizyczną organizmu i odporność na stres.
    • Nie sposób nie zauważyć ogromnego wpływu kwasu askorbinowego na skórę. Za sprawą udziału w powstawaniu kolagenu oraz właściwości antyoksydacyjnych chroni ją przed starzeniem, dlatego jest ważnym składnikiem wielu kosmetyków.

Kto jest narażony na niedobory witaminy C?

  • niemowlęta karmione tylko mlekiem krowim
  • palacze tytoniu
  • alkoholicy
  • osoby z chorobami jelit i zaburzonym wchłanianiem
  • osoby z cukrzyca typu I
  • osoby z dietą ubogą w owoce i warzywa – niedobory występują u około 20% społeczeństwa

Jakie są pierwsze objawy niedoboru wit C? Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę?

  1. Przewlekłe zmęczenie, kiepski nastrój. Wprowadzona suplementacja wit C powinna dać odczuwalną poprawę już po kilku dniach. Pamiętajmy też, iż objawy te powinny nas też skłonić do sprawdzenia stanu zdrowia tarczycy.
  2. Wolno gojące się rany. Jak już wspomniano wyżej wit C bierze udział w tworzeniu kolagenu, który jest niezbędny w procesie tworzenia blizny i gojenia się ran. Wit C przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń w przypadku stopy cukrzycowej.
  3. Sucha i łuszcząca się skóra – i tu również zaburzona synteza kolagenu. W tym przypadku tarczyca również upomina się o zwrócenie na nią uwagi.
  4. Krwawiące dziąsła podczas szczotkowania
  5. Oporna na leczenie anemia wynikająca z niedoboru żelaza. Objawia się bladością skóry, zawrotami głowy, słabością, łamliwymi paznokciami. Witamina C jest niezbędna w procesie wchłaniania żelaza.
  6. Powstawanie na skórze siniaków niewiadomego pochodzenia, niezwiązane z urazami.
  7. Drobne włoski na rękach lub nogach zaczynają się kręcić
  8. Obniżona odporność organizmu i łatwiejsza zapadalność na choroby sezonowe

A wiec pamiętajmy, by do swojej diety włączyć warzywa, warzywa, warzywa i owoce. Najcenniejsze są świeże, te w postaci surowej i kiszonej. Najlepszym źródłem witaminy C są owoce: czarna porzeczka, truskawka, cytrusy i warzywa: natka pietruszki, kapusta, papryka, brukselka, i kiszonki, kiszonki, kiszonki! Już nie wspomnę o korzyściach, jakie dają nam produkty z prawdziwych, uczciwych, certyfikowanych upraw ekologicznych! 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >