W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Substancja powstała na bazie białek i peptydów wytwarzana z kości, chrząstek oraz skór zwierzęcych. Po rozrobieniu z cieczą jak np. bulion ścina ją do konsystencji galarety.
Jest składnikiem enzymów, odpowiada za rozprowadzanie tlenu w organizmie. Dzieli się na żelazo pochodzenia zwierzęcego i żelazo pochodzenia roślinnego.
To skoncentrowane źródło energii w postaci żelu. W ich skład wchodzą przede wszystkim węglowodany o różnej szybkości wchłaniania: glukoza, fruktoza, trehaloza, maltodekstryna, amylopektyna. Żele najczęściej stosuje się przed zawodami sportowymi oraz w ich trakcie w celu dostarczenia energii.
Żółtko jajka zawiera kwasy omega 3 a także luteinę opóźniającą procesy starzenia. Jest także źródłem wielu witamin miedzy innymi witaminy A,E D,B.
Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin A, B, C oraz błonnika. Jest to tradycyjny dodatek do mięs i wędlin. Wyrabia się z nich także galaretki i sosy. Najzdrowsza bywa w postaci nisko słodzonej.