W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Dwucukier składający się z glukozy i fruktozy, będący najbardziej powszechną formą cukru. Charakteryzuje się słodkim posmakiem oraz krystaliczną budową.
Kiełbasa sucha, dojrzewająca wytwarzana z wieprzowiny z dodatkiem słoniny, ziaren pieprzu i dużej ilości przypraw. Odmiana salame di asino jest jedyną odmiana kiełbasy salami wytwarzaną z mięsa oślego.
Przeważnie stosowana w postaci nieprzetworzonej jako składnik surówek obiadowych czy sałatek warzywnych. Nie posiada charakterystycznego smaku, ma delikatna i kruchą konsystencję.
Sałata o łagodnym smaku i kruchej konsystencji. Doskonały składnik sałatek, surówek lub dodatek do kanapek.
Roślina występująca tylko w uprawie. Zawiera dużo składników mineralnych jak fosfor i żelazo, witamin z grupy B oraz witaminę C. Charakteryzuje się delikatnym smakiem. Sałata rzymska jest podstawowym składnikiem sałatki Cesara.