Addio pomidory...

Mamy jesień. Już za chwilę zaczniemy tęsknić i śpiewać tak jak kiedyś Kabaret Starszych Panów:

Nadchodzą znów wieczory Sałatki nie jedzonej Tęsknoty dojmującej I łzy przełkniętej wpół To cóż, że jeść ja będę Zupy i tomaty Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ W witaminy przebogaty Addio pomidory Addio utracone Przez długie, złe miesiące Wasz zapach będę czuł...

 

Pomidory nadal będą w sklepach, ale już nie tak dobre i aromatyczne jak te letnie i jesienne, jak te z polskich upraw. Będziemy tęsknili do następnych prawdziwych, pachnących, rodzimych, świeżych pomidorów. Czas szybko płynie... Doczekamy się!

Pomidor należy do roślin z rodziny psiankowatych, tak jak ziemniaki, papryka, bakłażany czy papryka. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano jedynie jako roślinę ozdobną... Do Polski, podobnie jak i wiele innych warzywnych smakołyków, sprowadziła go królowa Bona. Szybko stał się ulubionym, zaraz po ziemniakach, warzywem Polaków.

Za co tak lubimy pomidory? Za smak, aromat, barwę, konsystencję i bogactwo składników, jakie nam ofiarują.

- Pomidory to bogate źródło beta-karotenu, witamin B, C, E i K, minerałów takich jak potas, wapń, magnez, sód, żelazo oraz cennego likopenu.

- Likopen – karotenoidowy barwnik nadający pomidorom intensywny, czerwony kolor. Jest silnym przeciwutleniaczem wspomagającym aktywność układu immunologicznego, zmniejszającym ryzyko chorób nowotworowych np. raka prostaty, żołądka czy jelit. Co ciekawe, zawarty w pomidorach likopen jest dla nas dostępny po obróbce termicznej. Jedzmy więc prawdziwy ketchup dobrych firm (zawierający pomidory – ale pamiętajmy o tym, że zawiera dużo cukru) i koncentrat pomidorowy.

- Przeciwutleniacze zawarte w pomidorach chronią nas przed chorobami układu krążenia, spowalniają procesy zwyrodnieniowe plamki żółtej oka.

- Są dobrym źródłem potasu i działającego uspokajająco bromu. Potas jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy serca.

- Surowe pomidory wpływają korzystnie przy stanach zapalnych wątroby.

- Regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko wielu chorób płuc, dlatego są szczególnie zalecane palaczom papierosów, którzy jeszcze nie uporali się ze swoim nałogiem. :-)

A czy wiecie, że jeden z koncernów fast foodowych na początku swojej działalności, próbując przekonać do siebie klientów, wystawił dozowniki z nowym i nieznanym jeszcze dodatkiem ketchupem przed kasami. Każdy z przechodniów mógł nałożyć sobie do słoika dowolną ilość i za darmo wziąć do domu. I tak oto koncern zdobywał nowych klientów, dając im przy okazji porcję cennego likopenu.

Ja już zaczynam tęsknić za następnym sezonem pomidorowym...

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: rośliny, warzywa