Candida albicans a Hashimoto, cz. II

Przerost drożdżaków jest powszechny u osób z Hashimoto!

Przerost drożdży Candida albicans jest bardzo częstym problemem u osób z Hashimoto. Dlatego wyleczenie infekcji pomoże wyeliminować także wiele objawów choroby.

Grzyby Candida wytwarzają substancje o charakterze endotoksyn. Jak dotąd, wyodrębniono ich prawie 80 rodzajów. Wszystkie są groźnie dla organizmu. Toksyny produkowane przez grzyby, uszkadzając błonę śluzową jelita cienkiego, zmniejszają powierzchnię wchłaniania składników pokarmowych. Uszkadzają też śluzówkę jelita grubego, powodując przenikanie do organizmu toksyn, metali ciężkich oraz alergenów zalegających w masie kałowej. Szczególnie niebezpieczne są więc zaparcia i nieregularne wypróżnienia, tak charakterystyczne przy Hashimoto.

Candida wytwarza też neurotoksyny wywierające negatywny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Powodują one stany depresyjne i tzw. huśtawkę emocjonalną czyli zmienne nastroje, niezdecydowanie, chaotyczność, gwałtowne zachowania.

Drożdże mogą bytować także w zatokach przynosowych. Ileż razy cierpimy z powodu zatokowych bólów głowy. Zapalenie zatok występuje też często, gdy jest zbyt dużo drożdży w organizmie. Może to być spowodowane przez Candida, pleśnie lub inne inwazyjne gatunki grzybów.

Grzyby Candida są bezwarunkowymi pasożytami. Do życia niezbędna jest im tkanka organizmu żywiciela, która jest ich środowiskiem i pożywieniem. Wykorzystują każde osłabienie systemu odpornościowego. W uszkodzonej tkance, grzyb wytwarza ognisko grzybiczne, któremu z reguły towarzyszy miejscowy stan zapalny. Prowadzi to w konsekwencji do zarażenia grzybem całego organizmu.

Candida dla zdobycia pożywienia, agresywnie wpływa na rozpad komórek organizmu człowieka, wydalając do tkanek enzymy trawienne jak i toksyczne produkty przemiany materii wywołując zatrucie żywiciela. Prowadzi to do osłabienia systemu odpornościowego.

W części I artykułu mówiłam o objawach przerostu drożdży.

Dla postawienia diagnozy, określenia i identyfikacji szczepów Candida, przydatne będzie badanie stolca, moczu, a w niektórych przypadkach, badania krwi.

Leczenie zakażenia Candida wymaga szerokiego podejścia i takich etapów, jak:

- Zahamowanie rozrostu drożdży poprzez zastosowanie właściwej diety i odpowiednich suplementów

- Dostarczenie właściwych, pożytecznych bakterii, ktore przywrócą równowagę i wyeliminują oportunistyczne drożdże Candida.

- Zastosowanie leków i ziół przeciwgrzybiczych

- Dieta, dieta i jeszcze raz dieta!

 

Jak powinna wyglądać dieta?

Przede wszystkim, ważne jest wykluczenie cukru w każdej postaci: słodyczy i napojów słodzonych, a także ograniczenie innych węglowodanów prostych, orzechów, nasion, zbóż, kukurydzy, grzybów, ziemniaków, owoców, nabiału i alkoholu.

Pamiętajmy, iż drożdżaki Candida mają umiejętność wpływania na nasz apetyt – w sytuacji braku dostatecznej ilości cukrów w masie kałowej, drożdżaki wytwarzają substancję podobną do insuliny, która po wchłonięciu do wnętrza organizmu, powoduje spadek stężenia glukozy we krwi, przez co wzrasta apetyt na słodycze.

Ileż to razy nagle i uporczywie „chodziło za nami coś słodkiego”?

Warto też wprowadzić do diety fermentowaną żywność i zawarte w niej pożyteczne bakterie, które pomogą wyprzeć Candida i przyczynią się do przywrócenia równowagi mikrobiologicznej.

A więc niech na naszych stołach zagości kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszone buraki –  oczywiście od dobrego i sprawdzonego dostawcy.

Niektórzy do kiszenia używają też mieszaniny różnych warzyw takich jak: kapusta i biała i czerwona, ogórki, marchew, brokuły, kapusta włoska, szpinak i boćwina.
Pamiętajmy jednak, żeby przechowywać je w lodówce, ponieważ probiotyki w nich zawarte mogą obumierać w ciągu dwóch tygodni, jeżeli są przechowywanie w temperaturze pokojowej.

Jak odzyskać właściwą mikroflorę jelitową?

Wprowadzenie do diety probiotyków, może być bardzo pomocne w wyeliminowaniu infekcji Candida. Szczególnie korzystny wpływ mają drożdże Saccharomyces boulardii, które wprawdzie nie osiedlają się w organizmie, ale wzmacniają  naturalne mechanizmy obronne jelit i pomagają pozbyć się drożdży.
 
Candida występuje w dwóch formach: kulistej i wydłużonej – strzępiastej, chorobotwórczej. Postać strzępiasta potrafi przenikać przez ścianę jelita i prowadzi do zwiększonej przepuszczalności jelita.

Znanych jest wiele suplementów, ktore zapobiegają powstaniu postaci strzępiastej albo też zmieniają ją w postać niepatogenną.

Należą do nich: biotyna (z watróbki, żółtka jaja), tymol (z tymianku), karwakrol (z oregano), eugenol (z goździków), kwas kaprylowy (z oleju kokosowego), kwas undecylenowy.(suplementy ), Pau d’Arco (suplementy) i inne. Warto porozmawiać z doświadczonym lekarzem.
 
Biotyna jest szczególnie korzystna dla pacjentów z Hashimoto.  Dodatkowo ma korzystny wpływ na funkcję nadnerczy i porost włosów. 
Niestety, nie zawsze infekcja Candida może być kontrolowana tylko za pomocą diety i suplementów. Czasem wymagany jest kontakt z lekarzem i zastosowanie ziół i leków przeciwgrzybiczych.
 
Naturalne leki przeciwgrzybicze
Oprócz wprowadzenia probiotyku Saccharomyces boulardii w leczeniu zakażeń grzybiczych i drożdżycach, można również stosować produkty naturalne, takie jak: olej oregano, najwyższej jakości srebro koloidalne i aktywny węgiel drzewny.
- Olej z oregano jest produktem roślinnym i ma silne właściwości anty-drożdżowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jest często używany do leczenia infekcji Candida, jak również infekcji pasożytniczych i w zatruciach pokarmowych.
- Srebro koloidalne ma szerokie spektrum przeciwbakteryjne, działa również na wirusy i drożdże. Należy go kupić w nawyższej jakości i przed rozpoczęciem leczenia skonsultować się z lekarzem i zażywać ściśle według jego wskazań.
- Węgiel aktywowany pomaga wiązać toksyny drożdży, lecz może również wyczerpywać magnez i powodować zaparcia. W celu wyeliminowania tych powikłań wskazane jest przyjmownie dodatkowej dawki magnezu. Suplementacji węgla nie należy też łączyć z innymi lekami, ze względu na jego właściwości absorpcyjne.
 
Potencjalnymi przyczynami, które mogą prowadzić do przerostu drożdży są też:

- Zatrucie metalami ciężkimi, które również sprzyjają rozwojowi Candida

- Zarażenie pasożytami

- Pleśnie w środowisku, np. zagrzybione mieszkanie - Grzyb rodzi grzyby! Istnieje więc zagrożenie, że ​​zarodniki pleśni, które umiejscowią się w organizmie, stworzą środowisko sprzyjające namnażaniu się drożdży.

 

Jedno, co możemy do naszego życia wprowadzić już teraz, to wykluczyć tylko trzy produkty:

  1. Cukier
  2. Cukier
  3. Cukier

 

Na zdrowie!

SPRAWDZONE SUPLEMENTY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI ZNAJDZIECIE TU - link

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >