Figa z makiem z PASTERNAKIEM…

Wiemy, co to figa, wiemy, co to mak. Ale czy wszyscy znają pasternak?

Pasternak zwyczajny to roślina należąca do rodziny selerowatych. Jadalny korzeń jest koloru białego, podobny do pietruszki, długości do 35 cm, o silnym zapachu.

Pasternak jest spokrewniony z marchwią, ale nie ma pomarańczowego koloru i beta-karotenu. W naszym kraju jest to roślina dość pospolita, którą możemy znaleźć na łąkach czy przydrożach. Przed rozpowszechnieniem się marchwi i ziemniaków był w Polsce warzywem chętnie uprawianym i królował na rodzimych stołach. Zdetronizowała go dopiero królowa Bona, która sprowadziła włoszczyznę – przyczynę utraty popularności staropolskiego pasternaku. 

Co ciekawe, pasternak nie znosi sztucznego nawożenia. Po takich nawozach jest twardy, łykowaty i bez smaku. Natomiast gdy rośnie naturalnie, jest delikatny oraz ma specyficzny subtelny aromat i smak. 

W zapachu przypomina pietruszkę, jednak w smaku jest bardziej podobny do marchewki. Wyróżnia go specyficzny aromat, przypominający kminek, anyż i koper.

Pasternak ma wiele właściwości leczniczych – działa uspokajająco i moczopędnie, pobudza trawienie, reguluje krążenie. Jest bogaty w białko, pektyny, skrobię oraz witaminy C i z grupy B, zawiera sporo minerałów. Zapobiega powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo. Podobnie jak inne warzywa korzeniowe, dostarcza sporo błonnika, dlatego spożywany na surowo u niektórych może wywołać wzdęcia.

Trzeba jednak pamiętać, że surówki z dodatkiem pasternaku mogą być wspaniałą przekąską dla osób z nadwagą, miażdżycą i chorobami układu krążenia. Gotowane warzywo jest delikatniejsze i łatwiej strawne dla żołądka, ale mniej zasobne w witaminy.

Roślinę wykorzystuje się do wyrobu olejku pasternakowego będącego źródłem flawonoidów, olejków eterycznych oraz furanokumaryn.

W kuchni można użyć korzenia pasternaku do przygotowania zup czy sałatek. Można go także ugotować na gęsto jak marchewkę. Pyszna są: surówka z drobno posiekanego pasternaku, z dodatkiem jabłka i cebuli z oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem albo placuszki przygotowane tak jak ziemniaczane. Puree z pasternaku z powodzeniem zastąpi ziemniaki, a ty zaskoczysz domowników i gości.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: warzywa