Hashimoto a produkty mleczne

Produkty mleczne, podobnie jak gluten, nie są tym, co nasza tarczyca lubi najbardziej. Według ankiety, którą przeprowadziła dr Izabella Wentz, 72% osób z Hashimoto było na diecie bezglutenowej. Świadomość problemu jest coraz większa i pacjenci zdają sobie sprawę z tego, iż gluten jest najczęstszym czynnikiem wyzwalającym w Hashimoto. Wyeliminowanie glutenu z diety spowodowało poprawę u 88% osób. Czasem samo wyeliminowanie glutenu może odwrócić przebieg Hashimoto i doprowadzić do remisji. Dzieje się to wtedy, kiedy gluten jest źródłową przyczyną choroby.

Czasami jednak istnieją jeszcze inne czynniki wyzwalające chorobę i samo wyeliminowanie glutenu nie  wystarczy.

Drugim czynnikiem wyzwalającym sa produkty mleczne.

W tej samej ankiecie aż 40% ankietowanych przyznało, że stosuje dietą bez produktów mlecznych, a 57%  podejrzewa, że mogą nie tolerować mleka.

Nietolerancja produktów mlecznych może objawiać się w różnoraki sposób:

- ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, biegunka i refluks),

- objawy ze strony układu oddechowego (kaszel, astma, zapalenie zatok, ściekanie śluzu po tylnej ścianie gardła)

- objawy skórne (egzema, wysypki, trądzik).


W przypadku nietolerancji pokarmowych, tu - produktów mlecznych -  występuje tzw. opóźniona reakcja organizmu i dlatego jest bardzo trudno skojarzyć występujące objawy ze spożywaniem tych konkretnych produktów. Proponuje się wykluczyć produkty mleczne z diety na okres 2-3 tygodni i następnie ponownie wprowadzać do diety, jednocześnie obserwując reakcję organizmu.

Nie wystarczy wykluczyć samej laktozy, gdyż problemem są też białka mleczne, szczególnie kazeina.

Jak wiemy „Człowiek jest jedynym ssakiem, który spożywa mleko innego gatunku ssaków. Mleko krowie jest dobre dla cielaków”.

Czy zauważyliście, że weterynarze nie zalecają podawania mleka (krowiego, koziego i innych) psom i kotom? Dlaczego? Dla zdrowia!

Warto jest się przyjrzeć bliżej mleku ssaków. Najpopularniejsze mleko krowie zawiera białka, czyli proteiny, które różnią się od protein mleka człowieka. Osoby z nieszczelnym, przeciekajacym jelitem, (które jest częstym problemem, a zawsze obecnym w chorobach autoimmunologicznych), będą rozpoznawały nie do końca strawione proteiny mleka jako obce i wytwarzały przeciw nim przeciwciała należące do klasy IgG.

Przeciwciała te należą do klasy przeciwciał odpowiadającyh za alergie pokarmowe. Jest to odpowiedź immunologiczna typu IV, inaczej zwana rekacją komórkową albo opóźnioną. Do tej samej klasy należą również przeciwciała występujące w Hashimoto (anty TPO i anty-Tg.) Hashimoto jest również alergią IV, ponieważ występuje tu ten sam mechanizm reakcji alergicznej.

Jak mówi dr Izabella Wentz,  przykłady pokazują, że przyjmowanie pokarmów, które stymulują wytwarzanie przeciwciał IgG, promujących IV typ nadwrażliwości, zwiększa również poziom przeciwciał przeciwko tarczycy! A przecież nie o to nam chodzi.

Niestety nie pomoże nam też picie mleka surowego. Jeśli już mamy nietolerancję mleka pasteryzowanego, gotowanego czy jakkolwiek przetworzonego, to będziemy też negatywnie reagować na mleko surowe  (proteiny te mają podobną postać).

A co z mlekiem kozim bądź owczym?

Niestety mleko kozy i owcy ma białka bardzo podobne do mleka krowiego. Oznacza to, że 60-75% osób nietolerujących kazeinę mleka krowiego, będzie również reagowało na kazeinę zawartą w mleku owcy i kozy. Nietolerancja białka kazeiny mleka będzie oznaczała, że nie możemy spożywać mleka żadnego gatunku.

Mam jednak dobrą wiadomość – być może lepiej będziemy tolerować mleko wielbłąda. Niestety informacja jest raczej mało użyteczna w naszej szerokości geograficznej ;). 

Wielbłąd nie należy do przeżuwaczy, tylko do Wielbłądokształtnych czyli Tylopode.  Jego mleko zawiera inne białka, niewielką ilość tłuszczu, i jest dobrze tolerowane nawet przez osoby z nietolerancją laktozy.
Lekarz z Izraela zauważył u swoich pacjentów, że zastąpienie mleka krowiego mlekiem wielbłąda, przyczyniło się do wyleczenia objawów nietolerancji mleka krowiego u dzieci!


Boisz się, że będzie Ci brakowało mleka i jego przetworów?

Może tak być. Białko zawarte w mleku (kazeina), po swoim rozpadzie, wiąże się z receptorem endorfiny wpływajacej na dobre samopoczucie.
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kazomorfiny powstające z kazeiny, a także gliadomorfiny powstające z glutenu mogą wykazywać efekt uzależniający.

To, czy zdołamy odstawić ze swojej diety mleko i gluten, zależy od nas samych!

Spróbujmy sobie uświadomić, że zrezygnowanie z produktów mlecznych może przyczynić się do znacznej poprawy zdrowia.

Spójrzmy na produkty, które należą do bezmlecznych, bez glutenu i bez soi:

-   Mleko kokosowe: jest to fantastyczny, łatwostrawny tłuszcz, nie zawiera jednak protein czyli białek
 -  Mleko migdałowe: może być nietolerowane przez niektóre osoby z Hashimoto,  często występuje tu nietolerancja orzechów, poza tym migdały zawierają nadmiar wielonaniesyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które działają prozapalnie
   -  Mleko ryżowe: zawiera dużo węglowodanów, nie zawiera białek
   -  Mleko sojowe: zawiera tłuszcze, białka i węglowodany, ale jest to trzeci najbardziej nietolerowany produkt (po glutenie i produktach mlecznych ) i z powodu zawartości substancji wolotwórczych, nie jest zalecany osobom z Hashimoto.

Jak można zastąpić gotowe produkty?

-  Ser można zrobić w orzechów nerkowca - należy namoczyć 1 szklankę orzechów w wodzie na noc, zmiksować z ¼ szklanki wody i 1 łyżką soku z cytryny.

-  Lody- bardzo dobre lody można zrobić na bazie mleka kokosowego lub zacząć jeść sorbety

- Masło- zastąpi je olej kokosowy lub tłuszcz z kaczki; można ich używać do smażenia, a także smarowania chleba

-  Jogurt- można go przygotować z gęstego mleka kokosowego. Wystarczy wymieszać mleko z 1-2 kapsułkami probiotyku albo startera i zostawić w ciepłym i dobrze oświetlonym miejscu, aż skwaśnieje.


- Proteiny do koktajli warzywnych-  można wykorzystać proteiny z zielonego groszku lub wołowiny

- Śmietana – można przygotować z orzechów nerkowca i soku z cytryny, albo używać mleko kokosowe w postaci kremu (o dużej zawartości tłuszczu).

 

Życzę smaczengo i dużo wytrwalości :)

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >