Aby mieć siłę do codziennej aktywności, ćwiczeń, procesów metabolicznych i myślenia, potrzebna Ci jest energia. Jeśli ciało ma zachowaną równowagę energetyczną, wówczas Twoja masa ciała oscyluje wokół tej uznanej za prawidłową dla Twojej płci, wzrostu, stanu fizjologicznej itp. oraz raczej pozostaje stała, z drobnymi wahaniami. Jeśli jesz tyle ile Twoje ciało potrzebuje i zużywasz odpowiednie ilości energii, zachowujesz tę równowagę. Zaczynasz więcej jeść lub mniej się ruszać i zaczynasz tyć. Jest to dosyć prosty rachunek, ale w praktyce jednak stwarza trudności, co widać po rosnących statystykach osób otyłych.
W związku z liczeniem kalorii pojawiają się pewne dosyć pracochłonne kwestie. Po pierwsze, należy ustalić własne zapotrzebowanie i określić ilość dziennego spożycia kalorycznego. Nie należy podchodzić do zagadnienia z iście farmakologiczną precyzją. Obecnie wiemy, że wyliczenia te nie muszą się w 100% zgadzać, abyś osiągnął cel.
Jednak świadomość, ile jesz, ile masz jeszcze do zjedzenia znacznie podnosi Twój poziom kontroli i sprzyja osiąganiu celów. Jeśli zmienisz swoje nawyki, nauczysz się prawidłowo określać porcje posiłków, wówczas liczenie kalorii może okazać się zbędne. Jeśli na początku widzisz jednak problem w określeniu właściwej ilości energii, możesz skorzystać z różnych propozycji planów dietetycznych, które wskażą Ci kierunek zmian.
Kalorie możesz określać na kilka sposobów: patrzysz na ilość kalorii, którą deklaruje producent lub korzystasz z tabeli kalorycznych, jeśli brakuje etykiety na opakowaniu produktu. Określasz, jaką jesz porcję i wszystko jest jasne. Możesz też korzystać tylko z gotowych, przeliczonych przez producenta porcjach danego produktu, podanych na etykiecie.
Najbardziej pracochłonne przy wyliczaniu kalorii są sytuacje, kiedy tworzysz potrawę od samego początku lub żywisz się w restauracji. O ile koncerny z fast foodami podają już kaloryczność swoich potraw, o tyle w prywatnych restauracjach jest z tym problem. W zaciszu własnej kuchni sam dodajesz swoje kalorie, korzystasz z gotowych przepisów, aplikacji w telefonach itp. Na początku wygląda to fatalnie, jednak z każdym razem jest coraz lepiej i sprawniej.
Jednak przy zbilansowanej diecie opieranie się tylko na wyliczaniu kalorii może prowadzić do sporych uogólnień, które nie służą zdrowiu, mogą też na krótką metę działać w kierunku obniżania masy ciała. Mowa jest oczywiście o tym, aby nie sprowadzić liczenia kalorii tylko do zjedzenia np. 1500 kcal pochodzących jedynie z wysoko przetworzonych produktów (np. białego makaronu, słodkich płatków, kotletów smażonych w panierce). Chodzi o to, aby te załóżmy 1500 kcal stanowiły produkty zdrowe, które nie tylko wspomogą Twoją walkę z nadwagą, ale też uczynią Cię zdrowszym. Tylko zmieniając swoje nawyki w kierunku jedzenia zdrowszej żywności będziesz w stanie utrzymać osiągnięty cel.
Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.
Sprawdź >