Mimo że różowa – nie tylko dla małych dziewczynek!

Czy sól w diecie jest nam w ogóle potrzebna?

Tak, jak najbardziej! Należy ją oczywiście stosować rozsądnie i w umiarkowanych ilościach, ale jest bardzo, bardzo potrzebna. Odgrywa ważną rolę chociażby przy wytwarzaniu przez żołądek niezbędnego do trawienia kwasu solnego, ma również związek z zachowaniem równowagi elektrolitowej organizmu.

W przeciwieństwie do powszechnie używanego szkodliwego czystego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna, pochodząca ze wschodniego pasa Karakorum Himalajów w Pakistanie, wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne.

Sól himalajska ma biało-różową barwę. Ta zależy od składu chemicznego i koloru skały, z której sól pochodzi. Im bardziej różowy kolor, tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.

Sól ta stała się przedmiotem kompleksowych badań medycznych opisanych w książce Water & Salt – The Essence of Life dr Barbary Hendel (lekarza) i Petera Ferreira (biofizyka). Stwierdzili oni: Sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi. Miliony lat temu energia słoneczna wysuszyła główne morza. Ten rodzaj soli krystalicznej jest w całości czysty i naturalny, podobnie jak historyczny pierwotny ocean.

Sól tę wydobywa się na głębokości 400–600 metrów metodą konwencjonalną – ręcznie bez używania ładunków wybuchowych, następnie się ją płucze wodą i osusza na słońcu.

Nieskażona sól z czasów, gdy ziemia była krystalicznie czysta. Nie ma żadnych zanieczyszczeń ze środowiska. Sól himalajska nie jest produktem rafinowanym ani nie ma żadnych dodatków chemicznych. Nie jest wybielana. Zawiera aż 84 minerały w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastki i mikroelementy dostępne są w tak drobnych cząsteczkach, że mogą być bardzo łatwo wchłaniane przez komórki organizmu ludzkiego i poddane procesowi metabolizmu. Sól himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. Nie ma w niej metali ciężkich. Problem zanieczyszczeń, niestety, obserwujemy w przypadku soli morskiej. Brudne rzeki, radioaktywne skażenie wód morskich, wypadki tankowców uwalniających do wody miliony ton substancji chemicznych, z której czerpana jest następnie sól… Sami dopowiedzcie sobie ciąg dalszy i zamieńcie używaną dotąd sól na tę himalajską.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >