Zielona natka pietruszki – diament na talerzu

Pietruszkę docenili już starożytni Grecy i Rzymianie, którzy uważali ją za roślinę świętą, wzmacniającą refleks, dającą siłę i czyniącą człowieka sprytniejszym.

Natka pietruszki jest bardzo popularna w naszej kuchni, choć nie wszyscy chcą się z nią zaprzyjaźnić. Spróbujmy, bo warto.

Pietruszka to kolejna roślina należąca do rodziny selerowatych, zawierająca bogactwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm. Uprawiana jest w dwóch odmianach: jako korzeniowa – jadalny jest korzeń i liście oraz pietruszka naciowa – jadalne są liście.

Pietruszka zawiera bardzo dużo składników odżywczych, które wspomagają nasz organizm: 

  • Witaminę C – zawiera jej więcej niż znakomita większość innych warzyw, a nawet cytrusy i inne owoce.
  • Beta karoten, czyli prowitaminę A – silny przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać chorobom oczu, wzmacnia też odporność oraz chroni przed toksynami i rozwojem komórek nowotworowych.
  • Kwas foliowy – odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia, namnażaniu się komórek i ich dojrzewaniu.
  • Fluor i wapń – korzystne przy rozwoju i utrzymaniu zdrowia zębów i kości.
  • Chlorofil, zielony barwnik liści – ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne, zwalcza katar, zapalenie zatok i nieprzyjemny zapach potu.
  • Kwas alfa-linolenowy – ważny kwas tłuszczowy, który obniża ciśnienie krwi, pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym oraz korzystnie działa na mózg. Dobroczynnie też wpływa na stan naczyń krwionośnych i spowalnia powstawanie miażdżycy.
  • Śladowe ilości witaminy B12 – wspomaga układ nerwowy i syntezę DNA.
  • Zawiera też sód, potas i magnez.

Zaprzyjaźnionym pietruszka potrafi się odwdzięczyć:

  1. Wspomaga zwalczanie przeziębienia, gorączki i infekcji.
  2. Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł oraz powstawaniu nieprzyjemnego oddechu.
  3. Korzystnie działa przy chorobach nerek i ma właściwości moczopędne.
  4. Aktywnie pomaga zwalczać anemię dzięki znaczącej zawartości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego.
  5. Wspomaga trawienie, przeciwdziała zapaleniom.
  6. Reguluje cykl menstruacyjny i zwalcza towarzyszący okresowi ból.
  7. Wpływa na zwiększenie odporności organizmu.
  8. Oczyszcza krew, dzięki czemu korzystnie wpływa na proces leczenia chorób wątroby.
  9. Zwalcza wolne rodniki, przez co pomaga zapobiegać procesom starzenia się, chorobom układu krążenia i nowotworowym.
  10. Przy wzmożonej alergii hamuje wydzielanie histaminy. Używana jest w leczeniu pokrzywki i innych objawów reakcji alergicznych.

W jaki sposób można wykorzystać pietruszkę w naszej kuchni?

Najcenniejsza jest natka świeża – zawiera najwięcej witamin. Jeśli mamy takie możliwości, można zadbać o to już teraz i w kilku doniczkach wsadzić korzenie pietruszki. Zapewni nam to stałe źródło świeżej, wspaniałej natki.

Natkę można dodać do: kanapek, wszelkich surówek, posypać sałatki z gotowanych czy zapiekanych warzyw, do wszelkich potraw mięsnych, do soków warzywnych, past i dresingów, zup. Natkę pietruszki można dodać do prawie każdej potrawy, trzeba tylko o niej pamiętać. Najcenniejsza jest oczywiście spożywana na surowo.

Korzeń pietruszki również jest bardzo smaczny i w postaci gotowanej można go wykorzystać jako jarzynkę bądź użyć do przygotowania sałatek warzywnych.

Wszelkie inne pomysły kulinarne mile widziane.

Ale, ale... pietruszki nie powinny spożywać w nadmiarze kobiety w ciąży, ponieważ składniki w niej zawarte mogą wpłynąć na skurcze mięśni macicy.

Pietruszka zawiera duże ilości szczawianów, więc u osób skłonnych, może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych.

 

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >
Tagi: rośliny, warzywa