WEGE w piekarniku

Wegetariańskie czy wegańskie nie znaczy nieatrakcyjne i ubogie w smaku! Przekonajmy się!

Poniższe potrawy są łatwe i szybkie do przygotowania, a zakup potrzebnych składników nadmiernie nie obciąża portfela.

Z poniższych składników można przygotować posiłki dla 4 osób.

  • Selery otulone kozim serem

Składniki:2 selery średniej wielkości, 30 dag koziego sera twarogowego (ostatecznie może być krowi, jeśli nie dasz się przekonać do koziego!), pęczek zielonej pietruszki, kilka ząbków czosnku, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka masła extra, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz czarny, kurkuma

Przygotowanie:Bulwy selerów umyć, obrać, pokroić w grube plastry i poddusić do miękkości w rondlu w niewielkiej ilości osolonej wody. Wyjąć delikatnie z rondla, odsączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć plastry selera, dodać czosnek i przyprawy, posypać serem, płatkami migdałów, skropić oliwą. Zapiec pod przykryciem. Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Według upodobania można też dodać świeży koperek i bazylię.

  • Pasztet z soczewicy do obiadu czy kanapki

Składniki:1 szklanka czerwonej/zielonej/brązowej soczewicy, 3 średniej wielkości marchewki, 1 średnia cebula, 2–3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka zmielonego kminku, 1 łyżeczka kurkumy, czarny pieprz, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, kawałek startego imbiru, pieprz cayenne, słodka papryka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko, pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Po ugotowaniu wymieszać z koncentratem pomidorowym. Marchewkę zetrzeć, cebulę i czosnek drobno pokroić. Warzywa udusić bez obsmażania. Gdy zmiękną, połączyć je z soczewicą i dodać jajko, dokładnie mieszając. Dosypać posiekaną natkę pietruszki. Nie żałować przypraw, ich smak częściowo się zgubi po wymieszaniu z soczewicą i jajkiem.Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem. Piec 30–40 min w temp. 180°C. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.

  • Mój humus, doskonały do kanapek do pracy czy szkoły

Składniki:200 g suchej ciecierzycy, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki soku z limonki lub z cytryny, 2 łyżki oliwy, jeśli ktoś lubi gorzkawy smak – 2 łyżki pasty sezamowej (tahini), 3 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz, kurkuma, ostra papryka, inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:Ciecierzycę moczyć 12 godzin i gotować w tej samej wodzie do miękkości. Odcedzić, nie wylewając wody. Dodać resztę składników i miksować. Jeśli masa jest za sucha, dodać odpowiednią ilość wody z gotowania. Doprawić do smaku. Humus powinien być lekko pikantny.

A jedliście kiedyś zupę z ciecierzycy z ziemniakiem i porami? Mmmmmm… rozkosz!

Smacznego!

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >