W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Jajko kurze zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych. Nie zawiera witaminy C. Białko jajka kurzego jest jednym z najlepiej przyswajalnych białek dla organizmu ludzkiego.
Od kurzych jaj różni je zdecydowanie bardziej intensywny smak, zawierają mniej tłuszczu, są doskonałym źródłem miedzi, żelaza, karotenu i przyswajalnego fosforu.
Potrawa, której sposób przyrządzenia polega na wbiciu całego jajka na rozgrzaną patelnię. Jajka nie miesza się, pozwalając mu się ściąć.
Odmiana kapusty stosowana jako składnik sałatek na zimno i ciepło. Zawiera luteinę, potas, magnez, wapń, żelazo i mangan oraz witaminy A, B1, B2, C oraz K.
Spowodowana zbyt długim przechowywaniem, oddziaływaniem światła, wilgoci, temperatury bądź mikroorganizmów utrata jakości tłuszczów. Jełczenie powodują takie reakcje chemiczne jak utlenianie czy hydroliza.