Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Omega 3

To substancje o charakterze egzogennym, co oznacza, że nie są syntetyzowane w odpowiedniej ilości przez organizm ludzki i muszą być dostarczane z zewnątrz wraz z dietą.

Omlet ze szpinakiem

Potrawa składająca się z ciasta przygotowanego z białek ubitych na pianę, żółtek, mąki, mleka oraz przypraw. Do ciasta dodaje się liście szpinaku. Składniki miesza się i smaży na patelni.

Oregano

Inaczej dziki majeranek. Dawniej używane w zastępstwie herbaty i tytoniu. Oregano ma mocny charakterystyczny zapach dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa do mięs, sałatek oraz marynat. Działa moczopędnie, przeciwskurczowo, wykrztuśnie i dezynfekcyjnie.

Orzech kokosowy

Miąższ orzecha kokosowego może być stosowany jako surowa przekąska, przerabiany służy do wykonywania marynat, sosów lub różnego rodzaju polew. W przemyśle cukierniczym znalazł zastosowanie jako składnik deserów, lodów i wypieków. Z orzechów kokosowych produkuje się olej kokosowy oraz suszone wiórki kokosowe.

Orzechy arachidowe

Przeważnie występują w postaci prażonej lub solonej. Są doskonałą przekąską stosowaną również jako składnik ciast i deserów. Orzechy arachidowe są również używane jako dodatek do sałatek, potraw z mięsa ryb i ryżu. Wytwarza się z nich olej arachidowy, który jest używany do wyrobu masła orzechowego i margaryny.

1 ... 5 6 7 8 9