W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Olej roślinny, tłoczony z pestek winogron. Ze względu na dobroczynne właściwości jak i smak jest stosowany głównie w przemyśle kosmetycznym i żywieniowym. Olej z pestek winogron cechuje się tym, że potrawy przyrządzane na nim zachowują swój naturalny smak i zapach nie” przechodząc” zapachem innych potraw. Właściwości zdrowotne to przede wszystkim duża zawartość witaminy E oraz dobroczynny wpływ na poziom cholesterolu w organizmie.
Olej roślinny otrzymywany z zarodków pszenicy. Bogate źródło witaminy E, spośród olejów roślinnych zawiera jej najwięcej. Często stosowany jako naturalny kosmetyk ze względu na swoje właściwości nawilżające. Zmniejsza poziom cholesterolu oraz jego ilość wchłanianą przez organizm z pokarmów.
Powstaje w procesie tłoczenia na zimno lub gorąco miąższu oliwek. Jest bogatym źródłem kwasu oleinowego, który zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu, cukrzycy oraz chorobom serca. Olej z oliwek musi być przechowywany w naczyniach o ciemnym zabarwieniu ze względu na jego wrażliwość na światło, wystawiony na jego działanie mętnieje. Jest stosowany w profilaktyce antynowotworowej.
Owoc drzewa oliwkowego, którego najczęstszym zastosowaniem jest produkcja oliwy. Owoce oliwki czarnej są bardzo smaczną przekąską a także świetnym dodatkiem do sałatek i marynat.
Owoce drzewa oliwkowego, odmiana zielona, Marynowane w zalewie z wody, octu i przypraw bądź w oleju z przyprawami. Oliwki mogą być drylowane, z nadzieniem np. z papryki bądź z pestkami.